Är du hungrig? Orkar du inte laga mat idag eller saknar du inspiration?
Jag har sammanställt en lista över några favoritrestauranger i Stockholm som är värda ett besök (det går att klicka på restaurangens namn för att komma till deras hemsida):
Blue Light Yokohama
Japansk Izakaya i Stockholm. Jag älskar hela konceptet och maten var underbar, dock får man räkna med att lägga ut en del pengar om man ska äta sig mätt. Menyn består av flera små rätter som man äter som tilltugg till japanskt öl eller risvin. Deras räkdumplings och grönsakstempura är definitivt värda att prova. Perfekt ställe för afterwork eller som inledning på en utekväll (dom stänger tyvärr väldigt tidigt, redan 20:30)
Sushibar Sone
Riktig sushi gjord av en Japansk sushikock, inte särskilt vanligt här i Sverige. Mitt absoluta favoritställe, inte bara för att det är sveriges godaste sushi, utan för att Sone är så trevlig och rolig och verkligen får en att känna sig välkommen.
Tre Indier
Tre Indier ligger på Åsögatan en liten bit från medborgarplatsen. Trevligt ställe som kanske inte behöver någon direkt presentation. Deras kungsräkor sizlar består av de största räkorna jag nånsin sett och man blir besviken om man beställer rätten på någon annan restaurang efteråt..
Curry Corner
Indiskt restaurang i Lilla Alby, Sundbyberg. Jättegod mat, speciellt deras såser. Är främst en lunchrestaurang, så det brukar inte vara mycket folk på kvällen. Lokalen i sig är väldigt matsalsaktig och inte ett dugg mysig, men maten är desto bättre och man får se till att ha med sig ett trevligt sällskap :)
Fågelboet
Ett take away ställe vid Thuletorget i Sundbyberg som lagar riktig kinesisk mat, inte bara vanliga svenssonrätter. Man får alltid mer mat än man kan äta, och för mig räcker det oftast till matlåda dagen därpå. Tyvärr verkar det inte vara så många som känner till stället, det är sällan folk där när vi hämtar vår mat. Till alla som bor i närheten kan jag verkligen rekomendera att prova Fågelboets mat någongång!
Sjätte Tunnan
Medeltidskrog i Gamla Stan som tillagar mat efter recept från 1300talet ( Recepten kan man hitta i boken The Forme of Cury ) Jag älskar deras vildsvin med loisyn och blåbär, loisyn är en sorts lasagne, fast utan köttfärssås och kryddat med saffran. Restaurangen ligger i en källare och personalen klär sig i medeltidskläder. Det är väldigt mysig stämning och deras mjöd är riktigt gott. Då och då har dom även livemusik och annan underhållning.
På övervåningen finns deras bar Bakfickan, där kan man välja bland mjöd eller mer nutida drycker. Musiken är blandad, men mest hårdrock och synth de gånger jag varit där.
Jag kommer att utöka listan i framtiden med nya ställen och bilder från de olika restaurangerna..
Åh, du vet inte något annat ställe som man kan hitta receptet med Loisyn än just den kokboken. Känns lite överdrivet att köpa en enda kokbok för ett recept...
SvaraRaderaFör övrigt tränar jag karate (läste att du var intresserad av det! :-) ) Har tränat i snart 12 år och har svart bälte i en verksamhet i Drottningholm. Helt fantastisk verksamhet om jag får säga det själv :-D skickar med en länk om du är intresserad :-)
www.kampkonstakademin.se
Mvh Sabina
Hej Sabina!
SvaraRaderaFördelen med så gamla böcker är att ingen äger rättigheterna till dem, så det går att ladda ner/läsa gratis på internet :)
Nackdelen är att receptet är skriven på väldigt gammal engelska och inte så tydlig som i dagens kokböcker. Här får du receptet:
"Take gode broth and do in an erthen pot, take flour of payndemayn and make þerof past with water. and make þerof thynne foyles as paper with a roller, drye it harde and seeþ it in broth take Chese ruayn grated and lay it in disshes with powdour douce. and lay þeron loseyns isode as hoole as þou mizt. and above powdour and chese, and so twyse or thryse, & serue it forth."
Det verkar vara ganska enkelt: pastaplattor med någon buljong, varvat med ost och kryddor. Men jag har inte provat att göra det själv än, så jag ska inte säga så mycket..
Jag tittade på din länk och det ser intressant ut, både karaten och svärdskonsten! Vet du om det går bra att komma på en provträning hos er nu, eller har det gått för långt in på terminen?
mvh Rebecka
Hej Rebecka!
SvaraRaderaTack så mycket för receptet! :-D Ska testa mig på det i helgen. Som du säger verkar det inte för avancerat (om man räknar bort språket förstås ;-) )
Man kan komma och provträna när som helst under terminen! Så det är bara att komma och testa! Jag fixar självklart en rejäl rabatt på halva priset om du känner att du vill fortsätta!
Hoppas helgen varit bra!
Mvh Sabina